Tuesday Jun 18, 2024

Задава ли се нова милитаризация на Европа? | Какво може България?

Търсим отговора на наболял за Стария континент проблем - Задава ли се нова милитаризация на Европа?

След десетилетия на относително спокойствие, в Европа все повече се говори за нова милитаризация. Тя ще е в отговор на руската инвазия в Украйна.
Във вече третата година на войната усещането е, че Русия е все по-заплашителна. Най-важният доскоро съюзник на ЕС – САЩ може да се окаже непридвидим фактор с оглед на предстоящите през есента президентски избори. Има вероятност изолационистът Доналд Тръмп да бъде избран за президент на САЩ за втори път.

Съдейки по досегашните му изказвания и действията в първия му президентски мандат, това може да подложи на тест досегашния щатски ангажимент към колективната европейска сигурност по линия на НАТО. Именно това е една от причините в Европейския съюз да започнат да се увеличават планираните военни разходи. Има разговори за засилване на общата отбрана и дори да се очаква появата на специален европейски комисар по отбрана.
Според вече обявените планове през тази година европейските държави - членки на НАТО, ще похарчат общо поне 380 млрд. долара за отбрана.

Колко далече обаче може да стигне едно обединение като Европейския съюз с 26 държави с различни езици, манталитети, процент разходи от БВП за отбрана, различни нива на отбранителни умения, технологии и системи, в своята повторна милитаризация?

И колко бързо може да стане това, при условие, че Европа трудно постига съгласие дори за степенна и вида военна помощ, която можем като съюз за окажем на Украйна, въпреки драстично променените промени геополитическите условия за десетилетия наред?

Автор: Доротея Николова

Участници:

🟢 Калин Манолов - журналист
🟢 Стефан Тафров - бивш постоянен представител на България в ООН, и в ЮНЕСКО. Бивш посланик на България във Франция, Италия, Малта, Великобритания
🟢 Мария Берлинска - един от създателите на фондация Victory drones, най-голямата инициатива за обучение за работа с дрон на военни и цивилни в Украйна
🟢 Вайдотас Малинионис - ръководител на Фонда за подкрепа на отбраната на Литва и пенсиониран полковник
🟢 Проф. Гедриус Чеснакас - Военната академия “Ген. Йонас Жемайтис в Литва“ (Ziniu Radio)
🟢 Сандис Шрадерс - изследовател в Латвийския институт по международни отношения и преподавател в Балтийския колеж по отбрана (Latvijas Radio)

Copyright 2024 All rights reserved.

Version: 20240320